MacOs X işletim sistemine sahip bir bilgisayarınız varsa (örn. macbook, mac pro, imac veya mac mini) E-Devlet olarak bilinen Turkiye.Gov.Tr adresine girerek işlem yapmak istiyorsunuz. Bildiğiniz üzere bunun için 5 Farklı yöntem mümkün: Mobil İmza, E-Devlet Şifreniz (PTT’den aldığınız şifreniz kast ediliyor), E-İmza denilen elektronik imza, İnternet Bankacılığı üzerinden giriş, TC kimlik Kartı uygulaması.
Yukarıda yazılı 5 ayrı sistemden herhangi birisi ile sisteme giriş yapabilseniz dahi bazı yüksek güvenlik gerektiren işlemleri yapabilmeniz için (Örneğin UYAP‘a giriş yaparak Cevap Dilekçesi gönderme, Talep Açma, Dava Açma vb işlemlerde) Elektronik İmza şarttır. Bu yazımızda özellikle de avukatların ihtiyaç duyduğu Mac işletim sistemli bilgisayarlarda e-imza kurulumu hakkında bilgiler vereceğiz.
- Öncelikle Elektronik İmza (E-İmza) Sağlayan her kurumun Mac desteği maalesef yok! Bildiğim kadarıyla sadece TurkTrust ? firmasının Mac desteği bulunmakta. Türkiye Barolar Birliğinin anlaşmalı olduğu ve 3 yıllık ücreti (yanlış hatırlamıyorsam 170.-TL civarında) oldukça kaliteli bir hizmet sağlayıcı. İstanbul Barosundan e-imza almış olan avukatlara verilen (kırmızı renkli, küçük usb cihazı) bu işi görüyor. Eğer avukat değilseniz ve Mac bilgisayarınız için e-imza alacaksanız yukarıda yazılı fiyatlardan maalesef daha pahalı bir ücretle almak zorunda kalacaksınız.
- TBB’den e-imzanızı aldınız ve ofisinize veya evinize gelerek bilgisayarınızın başına oturdunuz. Nasıl Kurulum Yapacaksınız?Şu Şekilde;
- Öncelikle buradaki linke giderek gerekli olan yazılımları bilgisayarınıza indiriyorsunuz. www.turktrust.com.tr/tr/yardim Bu yazılımlar Java, Akis ve Acr 39 Driver
- Java En Önemlisi, ilk önce Java’yı kurarak başlıyoruz. Java bittikten sonra Akis’i kuracağız ancak bunun için İZİN VERMEMİZ gerekiyor aksi halde kurulum yapamazsınız. İzin verebilmek için “Sistem Tercihleri” ve sonrasında “Güvenlik ve Gizlilik” kısmına tıklayarak aşağıda resimlerde (ok işareti) ile gösterilen yerden Akis için izin veriyorsunuz. Akis kurduktan sonra Elektronik imzanızın driver’ını yani ACR 39 normal şekilde “tıklayarak” kuruyorsunuz. ACR 39 sürücüsünü kurduktan sonra “restart” yani bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve kurulum tamalanmış olacaktır.
- UYAP sisteminde dilekçe göndermek ve bu dilekçeleri e-imza ile imzalayabilmek için word vb programlar kullanılmıyor arkadaşlar. Onun yerine UDF uzantılı dosyalar kullanılmakta yani UYAP’ın kendi kelime işlemcisi var onu da avukat.uyap.gov.tr adresten indirerek, mac’e normal şekilde kuruyorsunuz.
- Mac’te eimza kullanımına başlamadan önce yapmanız gereken son bir işlem var. E-İmza’nızın AKTİVASYON‘u ancak bunun için Windows tabanlı bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Yani tek sefer için de olsa yine windows bir makinaya ihtiyaç var.
- turktrust.com.tr/kurulum-islemleri adresinden Aktivasyon için gerekli olan “Palma” yazılımı indiriyorsunuz. Unutmayın bu yazılım (Palma) sadece PC yani Windows tabanlı bilgisayara kurabilirsiniz. Günümüzde pek çok PC artık “64 bit” kullanıldığı için öncelikle (Palma 64 bit) indirerek kurun, sorun yaşarsanız 32 bit’i deneyebilirsiniz. Kurulumun ardından E-imzanızı windows bilgisayarın usb kısmına takarak aktivasyon işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Bu işlemin ardından Mac bilgisayarınızda E-imza kullanmaya başlayabilirsiniz. Uyap Dokuman Editöründe yazdığınız Dilekçelerinizi E-imza ile imzalayarak UYAP üzerinden dava açabilir ve cevap verebilirsiniz.
Yazımızı sonlandırmadan önce Mac kullanan arkadaşlarla paylaşmak istediğim son tecrübem ise Safari yani mac’in web tarayıcısı maalesef Uyap ile tam uyumlu değil. Onun yerine FireFox veya Chrome kullanmanız gerekecek.
4 yorum
Yorumu formunu geç
Meslektaşım çok çok teşekkürler. Günlerdir arıyorum, sayenizde yüklemeyi tamamladım ve Mac’de Uyap kullanmaya başladım. Emeğinize sağlık. Var olun..
Yazar
Ben Windows’cuyumvsonsuza kadar Tanrı USA’yı korusun ve bir MAC düşmanı olarak avukat arkadaşımın sorunun çözdükten sonra insanlık için makaleye çevireyim dedim işe yaramış gibi görünüyor.
Sistem tercihlerini bulamıyorum. Sistem ayarları diye bir sekme var.Farklı model Macbook’larda farklı mı adlandırılıyor acaba?
Yazar
Macbook yok bende belki işletim sistemi farklılığından yeri değişmiş olabilir.